Honamlı Keçisi Damızlık Teke ve Kurbanlık Olarak Satışa Sunuldu

06.09.2016

Teke yöresinin, Torosların ve geniş anlamda Anadolu yaylasının hayvancılık ve sosyal-kültürel alanda önemli bir değeri olan Honamlı keçileri, Üniversitemiz Veteriner Fakültesi Eğitim, Araştırma, Uygulama Çiftlik Müdürlüğüne bağlı Küçükbaş Yetiştirme Ünitesinde yetiştirilen saf Honamlı keçi ırkından damızlık teke ve damızlık dışı (kurbanlık) hayvan satışı yapıldı.

Satış öncesi konuşan Üniversitemiz Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özkan Elmaz,  9 yıldır Türkiye'nin değeri olan Honamlı keçi ırkı üzerinde üniversite olarak bilimsel çalışmalarımızı yaptıklarını, projelerin neticesinde Kasım 2015'te Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Honamlı keçi ırkını ayrı bir keçi ırkı olarak tescil edildiğini belirtti.

Hem Üniversitemiz hem de Burdur’umuz adına anlamlı, güzel bir gün olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ ise “Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi üstlendiği misyon çerçevesinde özellikle bölgesiyle uyumlu ve bölgesine hizmet eden, yerel kalkınmanın da dinamiği olmayı hedefleyen bir Üniversitedir. Üniversitemiz bünyesinde yürütülen proje çerçevesinde damızlık ve kurbanlık satışlarımız bugün başladı. Bu yıl ilkini gerçekleştiriyoruz, bundan sonraki yıllarda bu artarak devam edecek. Projeyi, elde edilen ürünlerin saf, temiz, hastalıklardan ari, her türlü bilimsel çalışması yapılmış, sonuçları test edilmiş, örnek bir çiftlik olması münasebetiyle oldukça değerli bir çalışma olarak görüyoruz.  O yüzden bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Burada gerçekleştirdiğimiz sadece kurbanlık satışı gibi algılanmamalı. Teke bölgesinin tüm yetiştiricilerinin problemlerine çözüm üretiyoruz ve üretmeye devam edeceğiz. Zaten devletimizin Üniversitelere yatırım yapmasındaki amaç da budur. Üniversitelerin amacı sadece öğrenci mezun etmek değil, bulunduğu bölgeye faydalı olmak, bulunduğu ekosistemin bir parçası haline gelmektir. Buradan damızlığı alan üreticimiz kendi çiftliğinde çiftleştirmesini yaparak hem etçil hem de sütçül anlamda kaliteli, verimli sürüler elde etmiş olacak. Bu da birim alandan elde edilen verimi yükseltecek.” şeklinde konuştu.

Üreticiler de Üniversitelerde yetiştirilen damızlık ve kurbanlıkların daha güvenilir ve kaliteli olduğu görüşünde.

• Rektör Dalgar'ın Kurumsal Akreditasyon ile ilgili Açıklaması | 25.04.2024
  • Spor Argem Öğrencilere Ücretsiz Plates Kursu | 26.04.2024