.

Türkiye’nin Kalkınmasında Büyük Önem Arz Eden Projeler Masaya Yatırıldı

18.11.2016

“Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” Projesi kapsamında belirlenen 5 üniversitenin Rektörü YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta SARAÇ ile birlikte Kalkınma Bakanı Lütfi ELVAN’ı ziyaret ettiler.

Söz konusu 5 üniversitenin, bölgesel anlamda ihtisaslaşması halinde proje, sadece Türkiye için değil dünyanın birçok ülkesi için örnek olacak bir yapıya dönüşebileceği konuşuldu.

Ziyarette, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta SARAÇ ile Üniversitemiz  Rektörü Prof. Dr. Adem KORKMAZ, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim ÇAPAK,  Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar DEMİRCAN ÇAKAR, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan KARAKAYA ve Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait ÇELİK de hazır bulundu.

Kalkınma Bakanı Lütfi ELVAN, "Üni̇versi̇teleri̇n Bölgesel Kalkınma Odaklı Mi̇syon Farklılaşması ve İhti̇saslaşması Projesi" kapsamında belirlenen 5 üniversitenin performansının, diğer üniversitelerin performansını doğrudan etkileyeceğini söyledi.

Proje kapsamında, Kalkınma Bakanlığı ve YÖK'ün 15 ay süren kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdiğini, değerlendirme sonrasında 5 pilot üniversite belirlendiğini ve sonuçların 18 Ekim'de, "2016-2017 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından açıklandığını hatırlatan ELVAN, seçilen 5 üniversitenin performansının, diğer üniversitelerin performansını doğrudan etkileyeceğini söyledi.

Söz konusu 5 üniversitenin, bölgesel anlamda ihtisaslaşması halinde projenin, sadece Türkiye için değil, dünyanın birçok ülkesi için örnek olacak bir yapıya dönüşebileceğine dikkati çeken ELVAN, uzmanlaşmanın önemine işaret etti.

ELVAN, 5 üniversitenin bundan sonraki süreçte daha fazla kalite ve uzmanlaşma hedeflemeleri gerektiğini vurgulayarak, "Bunu yaptığınız takdirde, sizlerin başarılı olacağına inanıyorum. Kaliteye odaklanmanız ve üniversitenin konumunu nasıl daha fazla yükseltebiliriz anlayışı içinde olmanız lazım. Bakanlığımızda ve YÖK'te bu kararlılık olacak, sizlerde de var, ama sizin alt kadrolarınızda da bu kararlılık olmalı. Sahip olduğunuz motivasyonu, alt birimlere indirmemiz ve yaymanız gerekiyor." diye konuştu.

- "Üniversitelere büyük sorumluluk düşüyor"

Üniversitelerin ihtisaslaşması noktasında, hızlı bir gelişme ve bu gelişmenin de bölgeye yansımasını beklediklerini dile getiren ELVAN, "Bunu yaparken mutlaka bir hedef koymak zorundayız ve o hedef doğrultusunda yoğun çaba sarf etmeliyiz. Toplumla, dünyayla bir araya gelmek, konuşmak, tartışmak ve yol haritasını ortaya koymak son derece önemli. Bu noktada size çok büyük sorumluluk düşüyor. Ne kadar çok başarı o kadar çok ödenek. Performansınız ne kadar yüksek olursa, ödenek o kadar fazla olacak" ifadesini kullandı.

YÖK Başkanı Prof. Dr. SARAÇ da projenin Türkiye'nin kalkınması için çok önemli olduğunu söyledi. Kalkınma Bakanlığının üniversitelere sağladığı desteğin, takdiri hak ettiğini belirten Saraç, seçilen üniversitelerin rektörlerinin gayretleri, bakanlığın planlaması ve YÖK'ün koordinasyonunda projenin çok olumlu sonuçlar vermesini beklediklerini kaydetti.

"Üni̇versi̇teleri̇n Bölgesel Kalkınma Odaklı Mi̇syon Farklılaşması ve İhti̇saslaşması Projesi" kapsamında Üniversitemizin hayvancılık, Bingöl Üniversitesinin tarım ve havza bazlı kalkınma, Düzce Üniversitesinin sağlık ve çevre, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin tarım ve jeotermal, Uşak Üniversitesinin de tekstil, dericilik ve seramik alanında uzmanlaşması planlanıyor.

“Proje tamamen sektörlerle bileşenlerinin ortak kararlarıyla şekillenecek”

Kalkınma Bakanı Lütfi ELVAN’a yaptıkları ziyareti değerlendiren Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ da  “YÖK Başkanımız ile 2. kez bir araya geldik. Değerlendirme yaptık. Bu değerlendirmede çalışmalarla ilgili yol haritası çıkarıldı. Kalkınma Bakanı Sayın Lütfi ELVAN’a projeleri anlattık. Bizim üniversitemizin projesini çok iyi buldu. Net ve içi dolu bir proje olarak nitelendirdi. Projenin kaynağının net olarak belli olmadığını, fakat kaynağın üniversite performansıyla orantılı olarak değişeceğini ve kaynakta sıkıntı olmadığını söyledi. Projenin şehrin aktörleri ve ilin Kalkınma Ajanslarıyla birlikte yürütülmesi gerektiğini ve bu anlamda Üniversitelerin Kalkınma Ajanslarıyla güçlü bir ilişki kurabileceğini ifade etti” dedi.

Sektör Meclisi’nin çok yakın zamanda toplanacağını dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ; “Aralık ayında Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi olarak sektör meclisi toplantısı yapacağız. Ve sektör meclisi ile 1 ya da 2 günlük bir Çalıştay gerçekleştireceğiz. Sayın Valimizin başkanlığında, Üniversitemizin koordinatörlüğünde STK ve paydaşlarımızla değerlendirmeler yaparak projeye yön vereceğiz.  2017’ye girdiğimizde aylık dönemlerle yıllık eylem planı çıkmış olacak. Sektör Meclisi olarak her 6 ayda bir değerlendirme yapacağız. Projedeki her bir faaliyet sektör meclisi guruplarıyla alınacak kararların bir sonucu olarak ortaya çıkacak. Proje tamamen sektörlerle bileşenlerinin ortak kararlarıyla şekillenecek” dedi.

Görseller

DUYURULAR

  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Ramazan Bayramı Mesajı | 09.04.2024
  • Acı Kaybımız... | 01.04.2024
  • MAKÜ Üniversite Öğrencileri Proje Yarışması | 29.03.2024
  • Acı Kaybımız.. | 25.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın 18 Mart Mesajı | 18.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Üniversitemizin Kuruluşunun 18. Yıldönümü Mesajı | 17.03.2024
  • Acı Kaybımız... | 16.02.2024
  • Güney Kariyer Fuarına Gidiyoruz! | 06.02.2024