.

Üniversitemiz, Aile ve Sosyal Politikalar Eski Bakanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Ayşen GÜRCAN’ı Ağırladı

05.12.2016

Prof. Dr. Ayşen GÜRCAN’ın katılımıyla Üniversitemizin 10.Yıl Etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Dünyadaki ve Türkiye’deki Son Gelişmeler Üzerine...” konulu söyleşi Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ moderatörlüğünde gerçekleştirdi.

Üniversitemiz Konferans ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirilen programa Vali Şerif YILMAZ, İlimiz Milletvekili Bayram ÖZÇELİK, Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Durmuş ACAR ve Prof. Dr. Mehmet KARACA, ilimiz protokolü, akademisyenler, öğrenciler ile yerel ve ulusal basın mensupları katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda, Üniversitemiz tanıtım filmi izlendi. Ardından söyleşiye geçildi.

Prof. Dr. Ayşen GÜRCAN: “Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans Salonu’nda bulunmak benim için bir şereftir.”

Soru-cevap şeklinde gerçekleştirilen “Dünyadaki ve Türkiye’deki Son Gelişmeler Üzerine..” konulu söyleşide Prof. Dr. Ayşen GÜRCAN, sözlerine gerçekleştirilen programdan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı ve “Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans Salonu’nda bulunmak benim için bir şereftir.” ifadelerini kullandı.

Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ’ın “Günümüzde şehirlerin gücü, ürettikleri değerler ile ölçülüyor. Her şehir farklı şekilde kendini gösteriyor. Fakat şehirlerin en büyük gücünün yetiştirdikleri insan kaynakları ve gücüyle ilgili olduklarını düşünüyorum. Bu anlamda eğitim öğretime değer vermesinin bir sonucu olarak Burdur, çok sayıda değerli insanı yetiştirmiş, bir kısmı burada kalmış bir kısmı şehir dışında yaşamına devam etmekte. Bu söyleşimizde Prof. Dr. Ayşen GÜRCAN Hanımefendiyi Burdur’umuzun çok önemli bir değeri olarak ifade etmek istiyorum. Siyasi, bürokratik görevlerini biliyoruz ama bizler esas Burdurlu Ayşen Hanım kimdir bunu öğrenmek istiyoruz.” sorusu üzerine Prof. Dr. Ayşen GÜRCAN şöyle konuştu: “Burdur yapısını ve kültürünü değiştirmemiş bir şehir. Bizim dönemimizde sadece radyo vardı. Çocukluğumda çok kitap okuyan biriydim. Annemin isteğiydi öğretmen olmam ve bu salonda konuşmam. Bana bu imkânı sağlayan Rektörümüze çok teşekkür ediyorum. Akademik farkındalığımı kazandığım bir şehir Burdur. İlkokul öğretmenime çok şey borçluyum. İnsan insana öğrenme çok önemlidir. Bilgiye her şekilde ulaşıyoruz. İstediğimiz teknoloji elimizin altında ama insan insanla muhatap olunan eğitim en kaliteli ve değerli olandır. Üniversiteye gittiğimde Burdur’da aldığım eğitimin farkını hemen gördüm. Çok okuyan bir çocuktum. Çocuk ve halk kütüphanesindeki neredeyse tüm kitapları okudum. Burdur değişmiyor. Kendini koruyor. Bildim bileli, içi değişmeyen ve özünde hep aynı kalan bir memleket. Çok da iyi bir şey uzaklaşan, gidip gelenler için döndüğünüzde çok bir değişim bulmuyorsunuz. İnsanlar sizi görmek için geliyor. Komşuluk ve yardımlaşma eskiden nasılsa şimdi hala devam etmekte. ”

“Beraberlik kültürünü yaşatabilecek ortak kodlar var.”

Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ’ın “Türkiye 15 Temmuz’u yaşadı. Bu sürecin nedenlerini ve sonuçlarını tartışıyoruz. Bunu ortaya çıkaran sosyal bilimcilerin çokça kafa yorması gereken sosyal zeminler var. Sosyal bünyenizde birtakım hastalıklar varsa bu tarz yapılar bünyede gelişebilir. Sizlerin görüşleri nedir” sorusu üzerine Prof. Dr. Ayşen GÜRCAN “Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği üzere Türkiye bir batı ülkesi derseniz, doğru ama eksik söylemiş olursunuz. Türkiye bir doğu ülkesi derseniz, yine doğru ama eksik söylemiş olursunuz. Türkiye hem doğudur hem batıdır, ne doğudur ne batıdır. Bu anlamda ülkenin coğrafi konumu, kültürel konumu ve bir köprü oluşu yüzyıllar boyunca hep bir kavgaya, bir takım saldırılara maruz kalmasına sebep olmuştur. Bu saldırılara karşı her zaman ötekisiyle birlikte yaşayabilmiş bir coğrafyadır. Son yüzyılda birtakım fitnelerle ayrılık yolları oluşturulmaya başlanmıştır. Uzlaşı önemlidir. Bu uzlaşı yapısının Burdur’da da yaşandığını görüyorum. Beraberlik kültürünü yaşatabilecek ortak kodlar var. Bunun başında öncelikle ortak değerlerde beraberliği sağlamak geliyor. Senin için doğru olanları benim için olanları ortaya koyalım. Öncelikle doğru olanlarda bir birlik sağlanmalı. İşte burada şeffaf olmak devreye giriyor. İçinizdeki neyse dışınıza da bunu yansıtmak ve gizli ajanda tutmamak gerekiyor. bizim toplumumuzun sağduyusunun kavrayamadığı buydu:gizli ajanda tutarak iş yapmak. Yani iyi bir iş yapıyor gibi gösterip arka planda başka planlar kurgulamak. Ama ne oldu ortaya çıktı. Çünkü hiçbir kötülük yerinde kalmaz. Kötülüğü başkasına yapıyorsunuz gibi gözükür ama yaptığınız ayağınıza dolanır. Bugün de FETÖ bizim için öyle bir beladır. Ama gördük, halkımız çok güzel bir birliktelikle bu mücadeleyi sürdürdü. Adil, şeffaf ve net bir şekilde bu mücadeleyi devam ettirmek gerekiyor.

Rektörümüzün “Burdur bir eğitim kenti. Ortaöğretim düzeyinde Burdur açık ara il birincisi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi olarak da yaklaşık 30 bin öğrenciye sahibiz. Eğitimci olarak üniversiteler düşen temel misyon nedir” sorusu üzerine GÜRCAN, “Büyük kent üniversiteleri dışındaki Anadolu’nun çeşitli bölgelerindeki üniversitelerin misyonunun daha çok olduğunu düşünüyorum. Cumhurbaşkanımızın da açıkladığı gibi Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ekonomik anlamda kalkınmaya destek sağlayacak 5 üniversite arasında yer aldı. İşte Üniversiteler sadece ekonomik kalkınmanın değil, sosyal ve kültürel kalkınmayı sağlamada da önemli misyon sahibiler.  Esas önemlisi de öğrencisine hayat vizyonu katmak, bir dünya vizyonu sunmaktır. Üniversiteyi öğrencinin ayağına götürmek çok önemli. Benim zamanımda da olsaydı da bende annemi bırakıp başka şehre okumaya gitmeseydim. Burdur kavşak değil, madeni ya da şehri ortaya çıkaracak bir durumu yok ama kendimi bildim bileli hep eğitimde bir numaraydı.” ifadelerini kullandı.

“Devlet milletin hizmetinde olmalı” anlayışıyla yeni devlet şeklinin oluştuğuna vurgu yapan Prof. Dr. Ayşen GÜRCAN, Maarif Vakfı ile ilgili de bilgiler verdi ve “Türkiye'yi eğitim alanında da tüm dünyada temsil edecek bir kurumumuz var; Maarif Vakfı. FETÖ yıllardır yurtdışında Türkiye'nin temsilcisi olarak kendisini tanıttı. Maarif Vakfı, çok önceden kurulması gereken bir vakıfmış. Kuruluş sebebi devletin eğitim politikaları dış ülkelerde yürütecek bir vakıftır. 193 ülkede eğitim çalışmalarında bulunmak istiyoruz. Birçok vakıf var tabi ki Maarif Vakfı olarak biz eğitim alanında çalışmalar yapıyoruz. Afrika’nın birçok yerinde var olan FETÖ’nun okullarını devralacağız, hiçbir şekilde o okulların adının Türk adıyla anılmasını istemiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti Maarif Vakfı Okulları şekline açmayı düşünüyoruz. Yeni kurulan bir vakıf gibi gözükse de idealleri büyük bir vakıftır. Vakıf sayesinde kendi insani değerlerimizi birçok ülkeye tanıtmak, kazandırmak istiyoruz. Türk olmanın insani değerlerini sağlayacak, kazandıracak eğitim modellerini gösterecek bir vakıftır. Çok güçlü bir yapılanmaya ihtiyacımız var. Yurt dışında çalışacak çok öğretmene ihtiyacımız var. Hemen görevlendirebiliriz.” vurgusunu yaptı.

Öğrencilerden gelen soruların da yanıtlandığı söyleşi sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ tarafından Prof. Dr. Ayşen GÜRCAN’a İstiklal Marşı Tablosu takdim edildi.

Söyleşi sonunda Prof. Dr. Ayşen GÜRCAN, Rektörümüzü makamında ziyaret etti. Ziyaret, Prof. Dr. Ayşen GÜRCAN’ın Üniversitemiz Anı Defteri’ni imzalaması ile son buldu.

Görseller

DUYURULAR

  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Ramazan Bayramı Mesajı | 09.04.2024
  • Acı Kaybımız... | 01.04.2024
  • MAKÜ Üniversite Öğrencileri Proje Yarışması | 29.03.2024
  • Acı Kaybımız.. | 25.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın 18 Mart Mesajı | 18.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Üniversitemizin Kuruluşunun 18. Yıldönümü Mesajı | 17.03.2024
  • Acı Kaybımız... | 16.02.2024
  • Güney Kariyer Fuarına Gidiyoruz! | 06.02.2024