Timsal KARABEKİR Üniversitemizde

22.03.2017

Üniversitemiz Kültür ve Sosyal Araştırmalar Topluluğu tarafından düzenlenen Kazım Karabekir Paşa'nın Kızı Timsal KARABEKİR'in konuşmacı olarak katıldığı konferans, Konferans ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirildi.

Konferans öncesinde Timsal KARABEKİR, Kültür ve Sosyal Araştırmalar Topluluğu Akademik Danışmanı Öğr. Gör. Raşit ACAR ve Kazım Karabekir Vakfı Genel Sekreteri Sadık TEKELİ ile birlikte Rektörümüz Prof. Dr. Adem KORKMAZ’ı makamında ziyaret etti.

Rektörümüz, Kazım Karabekir Paşa gibi kıymetli bir şahsiyetin kızını Üniversitemizde ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek konuğuna teşekkür ettiler.

Gündüz gerçekleşen ziyareti ardından Timsal KARABEKİR, Üniversitemiz Konferans ve Sergi Salonu’nda gerçekleşen ‘Karabekir Paşamız’ konulu konferansa katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızın okunması ile başlayan konferansın açılış konuşmasını KÜSAT Akademik Danışmanı Öğr. Gör. Raşit ACAR yaptı. ACAR konuşmasında “KÜSAT olarak bugün karşınıza ‘Karabekir Paşamız’ adlı konferans ile çıktık. Şair diyor ki ‘Benim vatanımın sınırları Kars’tan başlayıp Edirne’de bitmez, taa Viyana kapısına kadar ulaşır’ diyor. Bunun bilincinde bugün tarihimizin en önemli noktalarına isim olmuş Karabekir Paşayı anlamak adına buraya geldiniz. Bizleri kırmayarak aramızda bulunan Timsal annemize teşekkür ediyorum. Kazım Karabekir Vakfına uğradığım ve Mehmet Akif Ersoy’un torunları için davet ettiğim zaman kendisinin verdiği cevap ‘Mehmet Akif’in torunları Kazım Karabekir’in torunları değil mi Onlar çağırsın ben iki elim kanda olsa gelirim’olmuştu. Katılımlarından dolayı herkese çok teşekkür ediyor ve Kazım Karabekir Paşamızın ‘Cihan yıkılsa Türk yılmaz’ sözleriyle sözlerime son vermek istiyorum” dedi.

Konuşmasının ardından Öğr. Göv. Raşit Acar, Özcan Duran’a desteklerinden dolayı teşekkür plaketi verdi.

Daha sonra Timsal Karabekir'in konuşmacı olarak katıldığı konferansa geçildi. Timsal Karabekir ‘Orası sizin dede eviniz’ diyerek öğrencileri Kazım Karabekir müzesine davet ederek sözlerine başladı ve Kazım Karabekir’in hatıra eşyaları ile birlikte hayatından, savaştığı cephelerden, anılarından kesitler sundu.

Öğrencilere seslenen Timsal Karabekir “ Bu vatana nasıl faydalı olacaksınız Kendi yeteneğinizin bilincinde olacak, hayal ve azmedeceksiniz. O zaman bu vatana faydalı olabilirsiniz. ‘Cihan yıkılsa Türk yılmaz’ felsefesini benimseyin, zorluklar karşısında yılmayın. Vatana ve Bayrağa sahip çıkın. Bizler atalarımıza çok şey borçluyuz. O yüzden beşikten mezara kadar her Türk gencinin vatana hizmet etmesi boynunun borcudur.” ifadelerini kullandı.

Konferans, Türk Yılmaz Marşı’nın dinlenmesi ve ardından salonda bulunan herkes tarafından, hep bir ağızdan söylenmesi ile son buldu.,

Program sonunda günün anısına Timsal KARABEKİR'e Üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Kürşat ÖZDAŞLI tarafından anmalık takdim edildi.