Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ, Basın Mensupları ile Bir Araya Geldi

28.04.2017

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem KORKMAZ, Teke Yöresi 3.Canlı Hayvan, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı’nda basın mensupları ile bir araya geldi.

MAKÜ Standında gerçekleşen basın toplantısına Vali Yardımcısı Mehmet YILDIZ, Belediye Başkanı Ali Orkun ERCENGİZ, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Ömer TEKŞEN, MAKÜ Kurumsal İletişim Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Onur BİROL ve Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri katıldı.

Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın açıklamasıyla Kalkınma Bakanlığı tarafından Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nin 2006 yılında kurulan 40 üniversite arasında desteklenecek 5 üniversiteden biri olarak seçilmesi ile  “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” temalı proje çalışmaları kapsamında “Hayvancılık” alanında çalışmaların ne aşamaya geldiğini anlattı.

“Üreticiyle tüketicinin, işletmelerle ara mal tüketicilerinin buluştuğu, inovasyonun, yeni donanımların tanıtıldığı 3.Canlı Hayvan, Hayvancılık, Tarım Teknolojileri ve Yem Fuarı’nda yerimizi aldık. Bugün de firma, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarla birlikteyiz. Farklı düzlemlerde bir araya gelmenin artılarını biliyor ve yaşıyoruz.” diyerek sözlerine başlayan Rektör KORKMAZ, Mehmet Akif Ersoy Üniversite’nin çalışmalarına yoğun şekilde devam ettiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Üniversitemizin birkaç boyutta çalışmaları var. En önemli çalışmamız da 1.5 yıldır üzerinde çalıştığımız üniversite ile tarım ve hayvancılık sektörü üzerinde üniversitemiz yıllardır yaptığı çalışmaları farklı bir sinerjiyle sektör problemlerine doğrudan kafa yoran bir sistem içerisinde yürütme noktasına geldi. Biz göreve geldiğimizde de sektör ilişkileri güçlüydü ve biz bu yapıyı da esas kurumsal yapıyla nasıl güçlenebilir diye düşünüyorduk. Bu kapsamda Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ile Hayvan Hastalıkları Tanı Merkezi’ni kurduk. Üniversite sektöre katkı vermek istiyorsa söz ve söylemlerden öteye geçmek gerekiyor. Bu merkez özellikle tanı kiti üretiminde, hayvan hastalıkları teşhisinde ekonomik AR-GE altyapısını oluşturuyor. Bu 1 milyon liralık bir projeydi ve artık üretim aşamasına geçiyor. Yine Batı Akdeniz Kalkınma Ajansına sunduğumuzu 4 milyon liralık  proje olan Süt Teknolojisi Araştırma ve Geliştirme Merkezi’ni kurma çalışmalarımız var. Bu merkez ile Burdur’da üretilen sütün sağlıklı şekilde tüketiciye ulaştırılması ve sektörde marka yaratılması için başlatılan BAKA destekli proje kapsamında kurulması planlanan sütün ambalajlanıp taşınması ve raf ömrü sorunları üzerinde çalışmalar yapacak olan merkezin temel hedefi, mikrobiyolojik sorunlara ve işletme sorunlarına çözüm bulmaktır.  Projenin  49unu Burdur sivil toplum kuruluşları karşılayacak, 51ini de üniversite karşılayacak.”

Rektör KORKMAZ “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” temalı proje ile ilgili olarak “Üniversitenin 10 yıllık gelişimi ve Veteriner Fakültesi’nin 25 yıllık birikimini ile sektör-üniversite işbirliğini oluşturan bir model hazırlayarak gerekli mercilere sunduk. Aslında bu bir proje değil. Çünkü proje başlanır, girdi alınır ve sonuçlar tek noktada alınır. Ama bizimki hayvancılık sektörünün tüm boyutlarını, aşamalarını ele alıyor. Bütünleşik entegre bir çalışma diyebiliriz. Üniversite-sektör işbirliği modeli de denebilir. Diğer 4 üniversite için de belirleyici bir model oluşturmuş olduk. Üniversite olarak birçok projemiz var. Projenin gelişmesi ve bu çalışmaların bir parçası haline gelmesi akademik çalışmalarla birikimle sektörde işin risklerini de üstlenmiş sektör ve sektör temsilcileri ile birlikte gerçekleşiyor. Yapılan toplantıların sayısını artık bilmiyorum. Çünkü projelerin nitelikli olarak olgunlaşması ve beraber riskleri üstlenmiş olmak adına bu toplantıların da önemi çok büyük. Sektörün etkin görüşünü almanın da öneminin farkındayız. Üniversite kurumsal olarak belli bir yıl değil o sektörde hep varlığını hissettirmesi gerekiyor. Şu anda yüksek öğretim sistemimizde bu anlamında da önem taşıyor. Kalkınma bakanlığımızın bölgesel kalkınma birimi yıllardır bölgesel kalkınma, göçün azaltılması gibi konulara birçok konularda projeler hazırlamışlar. Ama üniversitelerin bölge kalkınmasına organik olarak somut olarak sektöre bir bütün olarak katıldığı bir model olarak da bizim çalışmamız bir ilki meydana getiriyor. Çalışmamız şu anda Kalkınma Bakanlığında onay aşamasında ve Mayıs ayında süreç tamamlanacak ve o zaman da yerel yönetim ve Burdur protokollerinin de yer aldığı sektör meclisimizde bilgileri paylaşmak için sahaya çıkacağız. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi olarak bir hayalimiz var. Biz akreditasyon veren bir kurum olmak istiyoruz. Yani şunu söylemek istiyorum, sektör ile birlikte büyüyen ve gelişen bir üniversite olma iddiası ile elde ettiğimiz ürünlere belge ve sertifika vermek. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden alınan belge başlı başına bir yetkinlik demek olacak. Üniversite önce sektörle çalışmalar yapıp sonra kendi ürünlerini akreditasyon noktasına geldiğinde Burdur daha güçlü olacaktır. Biz Üniversite olarak çalışmamızı yaptık, sivil toplum kuruluşları ve devletimiz destek veriyor. Hep birlikte bu işin altından kalkacağız.” ifadelerini kullandı.

Toplantı, Rektör KORKMAZ’ın basın mensuplarından gelen soruları yanıtlaması ile son buldu. Toplantı sonrasında Rektör KORKMAZ, Vali Yardımcısı Mehmet YILDIZ, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Ömer TEKŞEN ve MAKÜ Kurumsal İletişim Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Onur BİROL ile birlikte Burdur Belediyesi Standını ziyaret ettiler.

• Erasmus + Personel Hareketliliği Başvuruları 29.03.2024 tarihine kadar uzatılmıştır | 28.03.2024
  • Pedagojik Formasyon Eğitimi Alan Öğrencilerimizin Dikkatine | 27.03.2024
  • 2023 Proje Yılı Erasmus+ Konsorsiyum Projeleri Personel Hareketliliği ve Öğrenci Staj Hareketliliği | 27.03.2024
  • Ara Sınav Tarih Değişikliği | 20.03.2024