Karanlıkta Kayıp Şahıs Arama Teknikleri Eğitimi

12.10.2017

MAKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi öncülüğünde MAKÜ AKUT Öğrenci Topluluğu ile DAKİK (Doğal Afet Arama Kurtarma ve İlk Yardım Kulübü) Öğrenci topluluğunun ortak çalışması ile Karanlıkta Kayıp Şahıs Arama etkinliği düzenlendi.

Antalya’da gerçekleştirilen etkinlikte, AKUT Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanı ve Bucak Sağlık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mümin POLAT, “Arama ve Kurtarmanın başlangıç aşaması, olay yerine ulaşım, arama, bulma, kurtarma ve nakil aşamalarının her biri ciddi planlamalar gerektirir. Bu nedenle öğrencilerimizin sadece sınıflarda değil,  gerçeği ile bire bir aynı olan doğal ortamlarda da eğitim almalarına önem göstermekteyiz” ifadeleri ile etkinliğin önemine vurgu yaptı.

DAKİK Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Murat KUŞ, eğitimin ilk aşamasında arama stratejisi geliştirmeye yönelik önemli bilgiler vererek aranacak şahıs ya da ekibin çok iyi analiz edilmesi gerektiğini, malzeme ve kişisel donanımın bu planlara göre şekilleneceğini vurguladı.

Eğitimin ikinci aşamasında ise, arama rotasında tehli bölgeler, kayıp şahsın son görüldüğü nokta ve alacağı maksimum – minimum mesafe, kayıp şahsın/ekibin panik halinde takınacağı tavırlar, kayıp şahsı karanlıkta ararken uygulanacak ızgara metodu ile arama vb. teknik konular uygulamalı olarak öğretildi.

Etkinliğe Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa KILINÇ da katıldı. KILINÇ, iki öğrenci topluluğunun ortaklaşa düzenlediği etkinlik ile ilgili olarak öğrenci ve sorumlu öğretim elemanlarının kendi imkânları ile son derece faydalı bir eğitimi icra etmelerinden ve bu eğitimin içinde bizzat bulunmaktan duyduğu memnuniyeti de paylaştı.

Sağlık eğitiminde bir diğer paydaş olan Burdur Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nu temsilen etkinliğe katılan Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Soner DÖNMEZ, akademik birimler arası işbirliği ve uyumun önemine vurgu yaparak, ortak düzenlenecek etkinliklerin sayıca daha da artması temennisinde bulundu.

Eğitimler arasında verilen molalarda Olimpos Antik Kenti’nin doğal güzelliklerini de yerinde gören öğrenciler, eğitimlerini Ülkemizin cennet köşelerinden birinde alabildikleri için mutlu olduklarını dile getirdiler.

Eğitim, katılımcılara katılım belgesi taktim töreni ile son buldu.