.

Müzik Kültürümüz Gençlere Tanıtıldı

23.10.2017

Geleneksel Çalgılar İTÜ Akademisyenlerinden Öğrencilere Aktarıldı

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Müzik Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü II. Uluslararası Müzik-Kültür-Sanat Günleri kapsamında İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı işbirliği ile konferans ve konser düzenledi.

Türk müziği ve çalgıları üzerine düzenlenen konferans ve dinletide ilk olarak proje sahibi ve etkinliği düzenleyen olarak Prof. Dr. Zeki NACAKÇI “Küreselleşmenin müziğe etkisi” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Küreselleşmenin dünyanın küçülmesi, tek bir yer olarak anlamının yaygınlaşması olarak tanımlandığını belirten NACAKÇI, örnekler vererek de bilim insanlarının küreselleşme hakkındaki düşüncelerini aktardı.

Geleneksel kültürün önemine de değinen NACAKÇI, UNESCO’nun geleneksel kültüre verdiği önemden de bahsetti. NACAKÇI sunumunda videolu olarak farklı yörelere, farklı ülkelere ait olan geleneksel dans ve müziklerini gösterdi ve UNESCO tarafından koruma altına alınan değerleri de aktardı. Geçmişten günümüze gelen müziklerden de bahseden NACAKÇI, müziklerin hem orijinallerini, hem de günümüze uyarlandığı hallerinden de dinletili sunumunu gerçekleştirdi. Müziğin her zaman orijinallerinin daha güzel olduğunun altını çizen NACAKÇI, “Kültürünü korumayan gençler, aktaramayan milletler, yabancı kültürlerin etkisi ile yok olurlar” dedi ve katılımcılara da teşekkür etti.

NACAKÇI’nın konuşmasından sonra yine proje sahibi ve düzenleyicisi olan İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdür Yardımcısı ve Herkes İçin Sanat Akademisi Koordinatörü Prof. Serpil MURTEZAOĞLU da bir konuşma yaptı. Konuşmasına Herkes İçin Sanat Akademisi hakkında bilgi vererek başlayan ve sahne sanatları ile ilgilendiklerini söyleyen MURTEZAOĞLU “7’den 70’e kadar herkesin, sanata kolay ulaşamayan, sosyo ekonomik durumu iyi olmayan, kötü bir takım şeylerle karşılaşması yüksek olan, yaşlılar evinde kalan yaşlılarla, sanata yatkın ama kolay ulaşamayan kişiler için 2011 yılından bu yana çeşitli gruplarla birlikte olmaya çalışıyoruz. Yaklaşık 2 yıldan bu yana da üniversitelerimiz aracılığı ile hem gençlik ile güzel bir bağ sıkı bir bağ meydana geliyor, hem de tüm yörelerden çocuklarımızla gençlerimizle de birlikte oluyoruz” dedi. “İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Konservatuarı’nın geleneksel eğitim vermek amacıyla kurulmuş ülkemizdeki ilk konservatuvar” olduğunu belirten MURTEZAOĞLU geleneksel müzik denince sanki nostalji anlaşıldığını, fakat öyle olmadığını, bugün geleneksel sanatların dünyada çok fazla ilgi görmeye başladığını, dünyanın yerel kültürlere yönelmiş vaziyette olduğundan söz etti. MURTEZAOĞLU, “Yaptığımız işe hem küresel ölçekte bakmalı, hem de bir kimlik, bir biçim olarak taşımalı süreçte geleceğe aktarmamız gereken bir şey olarak bakmamız gerektiğini düşünüyorum” dedi. MURTAZAOĞLU Herkes İçin Sanat Akademisi’nin yaptığı etkinliklerden oluşan video ile konuşmasını sonlandırdı.

Konuşmalardan sonra İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı akademisyenleri kendi uzmanlık alanlarındaki müzik aletlerini tanıttılar. Öğretim Görevlisi Serkan Mesut HALİLİ “Kanun”, Yrd. Doç. Hatice DOĞAN SEVİÇ “Kemençe”, Öğretim Görevlisi Mehmet BİTMEZ “Ud”, Yrd. Doç. Serhat TURUNÇ “Tar”, Doç. Dr. Ali TÜFEKÇİ de “Ney” hakkında bilgiler verdiler ve her biri kısa birer müzik dinletisi gerçekleştirdiler.

Son olarak katılımcılara belgeleri MAKÜ kurucu Rektörü Prof. Dr. Gökay YILDIZ tarafından verildi.

“Türk Müziği Konseri” Kalpleri Yumuşattı

I.Uluslararası Müzik Kültür Sanat Günleri, Konferans ve Sergi Salonu’nda aynı gün akşam gerçekleşen konser ile devam etti.

İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı öğretim üyeleri tarafından Türk müziği konsere, Vali Şerif Yılmaz, Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kılınç, MAKÜ Müzik Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Zeki NACAKÇI, öğrenciler, öğretim üyeleri ve vatandaş izledi. 

Konserde, İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı öğretim üyeleri tarafından Hüseyin Peşrev, Hüseyni Saz Semaisi, Hüseyni Çeçen Kızı, Nazende Sevgilim, Bahar ve Şenlik Reksi, Def Dansı, Hicaz Saz Semai, Hicaz Dolap, Hicaz Sirto, Yağcılar Zeybeği, Arpa Buğday Daneler, Denizin Dibinde Hatçam, Dirmilcik'ten Gider Yaylanın Yolu, Giresun karşılaması seslendirildi. Eserlere zaman zaman izleyiciler de eşlik etti.

Konser sonunda Vali Şerif Yılmaz ve Rektör Adem Korkmaz ayakta alkışlanan sanatçılara plaket ve çiçek takdim etti.

Görseller

DUYURULAR

  • Rektör Dalgar’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı | 22.04.2024
  • Mazeret Ara Sınavlarına Başvurular Hakkında Duyuru | 22.04.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Ramazan Bayramı Mesajı | 09.04.2024
  • Acı Kaybımız... | 01.04.2024
  • MAKÜ Üniversite Öğrencileri Proje Yarışması | 29.03.2024
  • Acı Kaybımız.. | 25.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın 18 Mart Mesajı | 18.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Üniversitemizin Kuruluşunun 18. Yıldönümü Mesajı | 17.03.2024
  • Acı Kaybımız... | 16.02.2024
  • Güney Kariyer Fuarına Gidiyoruz! | 06.02.2024