Rektörlük 24.10.2017

MAKÜ ile Radyo ve Televizyon Yayıncıları Meslek Birliği  (RATEM) işbirliğinde düzenlenen RATEM Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf GÜRSOY’un konuşmacı olarak katılacağı “Radyo ve Televizyon Yayıncılığında Mesleki Yeterlilik Sertifikaları ve Telif Hakları” konulu konferans, MAKÜ Avşar Han’da gerçekleştirildi.

Konferansa, Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ, Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa KILINÇ, MAKÜ Kurumsal İletişim Araştırma ve Uygulama (KİMER) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Onur BİROL, RATEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İdris TAŞ, Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşad TUNCEL, Burdur FM sahibi Serkan ŞİMŞEK, Kanal 15 Genel Müdürü Hüseyin DİLEK ve basın mensupları katıldı.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin konuğu olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek sözlerine başlayan Yusuf GÜRSOY, RATEM’in 2001 yılında kurulmuş yarı kamu niteliğinde bir meslek örgütü olduğunu ve radyo televizyon yayınlarının korunması amacını taşıdığını belirtti.

Yayınların bireysel kullanım dışı, ticari bir zenginliğe konu edildiğinde RATEM’den izin alındığına vurgu yapan GÜRSOY, “Radyo televizyon hakları, fikri mülkiyete konu bir haktır ve bu yayınlar bireysel kullanım için üretilir. Eğer ticari bir zenginliğe konu edilirse bununla ilgili olarak da meslek birliğimizden izin alırlar. Radyo ve televizyonlar özel bir kanunla kurulur. Bugün her ilimizde ulusal, yerel veya bölgesel olarak yayıncılık yürütülüyor. Burdur’a da hemen hemen tüm televizyon yayınlarını alabiliyorsunuz. Türkiye’de ve dünyada radyo yayıncılığı neredeyse at başı gidiyor. Dünyada 1922 yılında radyo yayıncılığı başlarken 1927 yılında da Türkiye’de radyo yayın hayatına başladı. Türkiye radyo yayınlarında dünya ile neredeyse aynı zamanlarda faaliyet gösterirken televizyonlarda çok uzun zaman sonra yayınlarla karşılaşabildik. Radyo ve televizyon özel bir kanunlarla kurulur.  Türkiye’de bin 600 üzerinde yayın kuruluşu var. Dünyada televizyon yayıncılığı başladıktan neredeyse 40 yıl sonra Televizyon yayıncılığı 1969 yılında TRT ile başladı. Meslek birliğimiz bir sivil toplum kuruluşu niteliği de taşıyor. Sivil toplum kuruluşları özellikle demokrasilerde önemli işlevleri ve yerleri vardır. RATEM olarak yayın kuruluşlarının karşılaştıkları sorunlar ve çözümleri konusunda önemli çabalar sarf ediyoruz. Meslek birliği olarak yayınlarımızın korunması bu çabaların başında geliyor. Bu dünyanın da temel sorunudur. Bu sorunun adın telif hakkı. Telif artık çok sık üretilen mal ve hizmetlerin dışında fikrin korunmasıdır. Hepimizin aklına eğitim veya iş hayatında bir fikir gelir, bunu ekonomiye yansıttığınızda size bir değer kazandırır, ekonomik kazanç sağlar. Bunun kullanımı son yıllarda çok hızlı yayılıyor. Bununla ilgili dünyada Vayfo adında bir sivil toplum kuruluşu var. Meslek birliğimizin bu amaçla yaptığımız “Aklıma bir fikir geldi” yarışması var. Dünyada televizyon yayınlarıyla ilgili öne çıktığımız bir konu var, televizyon dizileri. Diziler bizim en yüksek rekabet gücümüzün olduğu önemli bir hizmet.. Bugün 100’ün üzerinde ülkeye 250 milyon dolarlık dizi ihracatı yapıyoruz. Dünyada Amerika’dan sonra en çok dizi ihraç eden ülkeyiz. Bu coğrafyada 15 bin yıl önce bir medeniyet oluşturulmuş. O tarihten bu yana çeşitli kavimler, medeniyetler bizim coğrafyamızda iz bıraktılar. Tüm bu zenginliklerin diziler aracılığıyla seyircilere aktarılması önemli bir olaydır. Japonya’dan Peru’ya kadar diziler çeşitli alanlarına göre çok büyük bir ilgi görüyor.” şeklinde konuştu.

RATEM olarak Asya Pasifik Uluslararası Yayın Birliği üyesi olduklarına dikkat çeken GÜRSOY, meslek örgütü olarak yaptıkları faaliyetler ve organizasyonlar hakkında bilgiler aktardı.

Mesleki yeterlilik belgesi hakkında da bilgi veren GÜRSOY, “2004 yılında Avrupa Birliği’ne aday ülke olduk. Bu tarihten itibaren Türkiye’ye vize muafiyetinin sağlanması ve serbest dolaşım hakkının verilmesi gerekiyordu. Fakat Avrupa Birliği, nitelikli iş gücünün ve istihdam kapasitesini belgelendirilmesi istendi. O olmadan veya vize almadan Avrupa Birliği üyesi ülkelerinde istihdam edilemiyoruz. Okul diplomasıyla istihdam edilemiyoruz. Hangi meslekte iseniz o meslekte yeterlilik belgeniz de gerekiyor. Tıp ve hukuk dışında tüm meslekler için böyle bir zorunluluk getirildi. 2004 yılından sonra 2006 yılında bir kurum oluşturdu bu dayatmayla ilgili olarak. Çalışma ve Sosyal Güvenlilik Bakanlığı  ile ilgili ‘Mesleki Yeterlilik Kurumu’ oluşturuldu. Bu kurum çeşitli mesleklerde standartların oluşturulması, yeterliliklerin belirlenmesi ve sınav ile belge verilmesi çalışması başlattı. 2016’dan bu yana 800 bin civarında mesleki yeterlilik belgesini verdi. Biz de radyo televizyon alanında bu belgeyi veren kuruluşuz. Verdiğimiz belge Avrupa birliği tarafından da onaylanıyor.” vurgusunu yaptı.

Öğrencilerden gelen sorunları da yanıtlana Yusuf GÜRSOY’a konferans sonunda Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ tarafından anmalık hediye edildi.

Yusuf GÜRSOY ve Burdur basını üyeleri daha sonra Rektör KORKMAZ’ı makamında da ziyaret etti.