Türk-Alman İlişkileri MAKÜ’de Konuşuldu

09.11.2017

Almanya Aşağı Saksonya Eyaleti Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Mustafa ERKAN,Türkiye'nin 15 yılda hızla büyüdüğünü ve çok önemli noktalara geldiğini belirterek, "Son yıllarda Türkiye’nin büyümesi Avrupa’nın gözüne batıyor" dedi.

Almanya Aşağı Saksonya EyaletiSosyal Demokrat Parti Milletvekili Mustafa ERKAN, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Avşarhan Sinema Salonunda katılımcılara Türkiye ile Almanya ilişkilerini değerlendirdi.

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Türk Dünyası Araştırmalar Topluluğu tarafından düzenlenen Alman Sosyal Demokrat Parti Aşağı Saksonya Milletvekili Mustafa ERKAN'ın konuşmacı olarak katıldığı 'Türkiye-Almanya İlişkileri' konulu konferansta ilk olarak MAKÜ Türk Dünyası Araştırmalar Topluluğu Başkanı Aysem ÖKTEM ve MAKÜ Türk Dünyası Araştırmalar Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Esma ÖZDAŞLI topluluklarını tanıtıcı birer konuşma yaptılar.

BURDURLU OLMAK BAMBAŞKADIR

Almanya doğumlu ama ailesi tarafından Burdurlu olan Almanya Aşağı Saksonya Eyaleti Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Mustafa ERKAN, “Burdurlu olmak bambaşkadır. Bizi en güzel biz anlarız. Bizim memleketimiz öyle güzel bir yer ki; Burdur insanı girdiği her toplumda kendini belli eder” diyerek sözlerine başladı.

Siyasi hayatının öğrencilik yıllarında başladığını söyleyen ERKAN, 2013 yılında Aşağı Saksonya Eyaletinde en genç milletvekili olarak seçildiğini ve Neustadt am Rübenberge şehrinde 5 yıl Belediye Başkan Yardımcılığı görevini sürdürdüğünü aktardı.

Almanya’daki siyasetçilere seslenen ERKAN; “Şu anda, kendini Türkiye uzmanı sananlar, medyada Türkiye’ye karşı önyargılı ifade kullananlar, parmağını kaldırarak Türkiye’ye insanlık dersi vermeye çalışanlar ve kendilerinin bile hayata geçiremeyeceği kuralları Türkiye’ye uygulatmaya çalışanlar, Türkiye’yi gerçek anlamda anlamadan Türkiye’nin nabzını tutmayı beceremeden, Türkiye’mizi tüm dünyaya bilinçsizce anlatmaya çalışıyorlar” dedi.

Almanya’da yapılan Federal Meclis Seçimine de değinen ERKAN; “Seçim süreci boyunca Türkiye konusu olmasaydı, Alman siyasetçilerinin gündeme getirebileceği başka bir mesele kalmayacaktı herhalde” dedi.

“Almanya’da çözülmesi gereken birçok kendi iç sorun ve ele alınması gereken eğitim, ekonomi, siyaset, toplumsal yapı ile ilgili iç meseleler bulunurken; Türkiye üzerinden seçim vaatlerinde bulunmaları bir hayli tuhaf bir davranıştır. Almanya Türk vatandaşını korkutarak, Türkiye’nin aleyhine saldırı yaparak oy kazanılmayacağını seçimin sonunda gördü” diyerek, Türk düşmanlığının bu anlayışta olan siyasetçilere hiçbir şey kazandırmadığını, aksine sadece sağcılara malzeme verebildiklerini, yeni kurulan aşırı ırkçı parti AFD’nin 94 milletvekili ile yeni mecliste sayelerinde yer aldığını sözlerine ekledi.

Almanya'da yaklaşık 4 milyon Türk kökenli vatandaşın yaşadığına, bunların yaklaşık 750 bininin oy kullanma hakkının olduğuna işaret eden ERKAN, Almanya'daki Türklerin yaşananlardan olumsuz etkilendiğini, sandık başında bu konuları değerlendirdiğini belirtti.

TÜRKİYE, AVRUPA BİRLİĞİ’NE DEĞİL, AVRUPA BİRLİĞİ TÜRKİYE’YE HER ZAMAN İHTİYAÇ DUYACAK

ERKAN, "Türk-Alman dostluğu uzun yıllara dayanıyor. Arkadaşlığımızı ve dostluğumuzu hiçbir zaman boşa harcamayalım. Benim hala savunduğum düşünce şudur; Türkiye, Avrupa Birliği’ne değil, Avrupa Birliği Türkiye’ye her zaman ihtiyaç duyacaktır” dedi.

“Yeni büyük Türkiye Avrupa seviyesine ulaştı, hatta Avrupa seviyesini çoktan aştı” diyen ERKAN; Şuanda aramızda olan sevgisizliği anlayamıyorum. Bu sevgisizlik her iki toplumu da yaralıyor” diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt ÇAVUŞOĞLU’nun iki ülke arasında yaşanan gerilimi düzeltmek adına çok büyük girişimlerde bulunduğunu ve Almanya’ya dost elini uzattığına da değinen ERKAN, “Siz bize bir adım atarsanız, biz size iki adım atarız” diyen ÇAVUŞOĞLU’nun sözünü de hatırlattı.

ASLA HEDEFİNİZDEN VAZGEÇMEYİN

Milletvekili ERKAN Türk Alman ilişkilerini değerlendirdiği konferansında öğrencilere de seslenerek; “Kendinize bir hedef belirleyin ve asla hedefinizden vazgeçmeyin. Çünkü gerçek başarıya zorlukları aşabilen ulaşacaktır” dedi.

TÜRK-ALMAN DOSTLUĞUNA ZARAR VEREN EN BÜYÜK ETKİ ERMENİ SOYKIRIMIDIR

Konferans sonrasında salondaki katılımcıların sorularını da cevaplayan ERKEN, Ermeni soykırımı hakkında yöneltilen soruyu; “Ermeni meselesi 100 yılı geçen bir konu. Hiçbir meclis bu konuyu gündeme getirip çözemez. Türk-Alman dostluğuna zarar veren en büyük etki Ermeni Soykırımıdır. Ben her zaman karşı çıktım ve ret oyu verdim” diye cevapladı.

BEN VATAN HAİNLERİ İLE GÖRÜŞMEM

15 Temmuz darbecilerine kucak açan Almanya için ise, “Darbeciler de mülteciler gibi aynı işlemi görüyor. Alman Hükümetinin bunlara oturma izni vermeyip, Türkiye’ye iade etmesi lazım. Türkiye’deki yargı işlerine Almaya karışamadığı gibi, Almanya’daki yargı işlerine de Türkiye karışamıyor” dedi.  Can DÜNDAR hakkında gelen soruya da “Ben vatan hainleri ile görüşmem” dedi.

TÜRKİYE’NİN BÜYÜMESİ AVRUPA’NIN GÖZÜNE BATIYOR

“Son yıllarda Türkiye’nin büyümesi Avrupa’nın gözüne batıyor” diyen ERKAN, Almanya’da Türkler olmasa Almanya bu kadar güçlü ve büyük olmazdı diye konuştu.

DEVLET GENÇLERİ İŞ SAHİBİ YAPMALI

Türkiye’de de gelişmesi gereken önemli konuların olduğunun altını çizen ERKAN, “Türkiye’nin zenginliği, varlığı genç nesillerdir. Devlet bu genç nesle iş bulma imkanını geliştirmeli ve gençleri iş sahibi yapmalı” dedi.

Konferans, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş ACAR’ın Aşağı Saksonya Eyaleti Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Mustafa ERKAN’a MAKÜ anmalığı vermesi ile son buldu.

• Erasmus + Personel Hareketliliği Başvuruları 29.03.2024 tarihine kadar uzatılmıştır | 28.03.2024
  • Pedagojik Formasyon Eğitimi Alan Öğrencilerimizin Dikkatine | 27.03.2024
  • 2023 Proje Yılı Erasmus+ Konsorsiyum Projeleri Personel Hareketliliği ve Öğrenci Staj Hareketliliği | 27.03.2024
  • Ara Sınav Tarih Değişikliği | 20.03.2024