“Romanlara Açılan Pencere” MAKÜ’de Aralandı

22.11.2017

Isparta Güneykent Belediyesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi ortaklığında yürütülen “Romanlara Açılan Pencere” Projesi kapsamında ‘Fotoğraf ve Seramik Sergisi’nin ikincisi Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Avşar Han’da açıldı.

Sergiye, Isparta Güneykent Belediye Başkanı Fahretdin GÖZGÜN, MAKÜ Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa KILINÇ,  Eğitim Fakültesi Resim –İş Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Serdar TUNA, akademisyenler, kursiyerler ve öğrenciler katıldı.

Sergi açılışında konuşan Isparta Güneykent Belediye Başkanı Fahretdin GÖZGÜN; “Güneykent Belediyesi tarafından Avrupa Birliği Projesi olarak hazırladığımız ‘Romanlara Açılan Pencere’ projemizin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kabul görmesinin ardından 135 bin Avro’luk projemizi hayata geçirdik ve ortaya sanatsal eserler çıkardık” dedi.

EV HANIMI ROMANLARDAN SANATSAL ESERLER

“Baradız, kendi içimize dahil ettiğimiz kapanmamasını istediğimiz bir mahhallemizdi” diyen Başkan GÖZGÜN, burada yaşayan vatandaşların üçte birinin Roman olduğunu ve Romanlarla ilgili olarak bazı sıkıntıların varlığını hissettiklerini belirterek; “Onların da bizim aramızda yaşadıklarını fark ettirmek adına böyle bir projeyi gündeme getirdik. Bu proje ile hem istihdam sağlamak hem de katma değer açısından ve sosyal yaşantımızda bize artılar sunsun istedik. Bu proje ile birlikte Avrupa Birliği Projesi kapsamında ortağımız olan SDÜ Seramik Uygulama ve Araştırma Merkezi ile 8 aylık bir zaman diliminde Baradız mahallemizde bir atölye açtık. Açtığımız atölyemizde hiç eli kile değmemiş, sanatsal bir faaliyet icra etmemiş 25 ev hanımı kardeşlerim burada seramik yapmaya başladılar. Kısa zaman zarfında da çömleğinden, güvecine, bardağından, kolyesine, takılarına kadar bir çok çalışmayı öğrendiler, yapmaya başladılar” dedi.

‘İŞTE ROMAN’ ÇALIŞTAYI

GÖZGÜN, bazı sorunların olduğunu, ötekileştirme adı koyulan sorunları bertaraf edebilme adına böyle bir proje yaptıklarını ve proje için bir belgesel oluşturduklarını, Türkiye genelindeki Romanların sorunlarının dile getirilebileceği “Roman Çalıştayı” ile “İşte Roman” adı altındaki çalıştayı da önümüzdeki hafta Isparta Barida Otel’de gerçekleştireceklerini belirtti.

ROMANLAR, HAYATIMIZA RENK KATAN İNSANLARDIR

Başkan GÖZGÜN Romanların çok renkli karakterde insanlar olduklarını belirterek; “Onlar, bize sevgiliye uzattığımız çiçeği takdimde en güzel şekilde ‘Sevgilinize bir çiçek almaz mısınız’ diyenler, onlar ki, aramızda en ufak sanatsal olaylarda bile bir düğünde dernekte en neşeli görüntüleri ile hayatımıza renk katan insanlardır. İyi ki onlar bizim aramızdalarmış, bana da hayatın çok farklı bir rengini yansıttılar. Bu yapılan çalışmalarımızda bize ev sahipliğinde bulunan, misafirperverliği konusunda burada kabul görmemizi sağlayan MAKÜ yönetimine teşekkür ederim” dedi.

Başkan GÖZGÜN’ün konuşmasından sonra Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa KILINÇ da kısa bir konuşma yaparak, böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmaktan, bu güzel insanlarla ve onların eserleriyle öğrencileri buluşturmaktan çok büyük mutluluk duyduğunu ifade etti ve serginin takdire şayan olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Romanlar tarafından Rektör Danışmanı Yrd. Dr. Mustafa KILINÇ,  Eğitim Fakültesi Resim –İş Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Serdar TUNA’ya anmalık takdim edildi.

Daha sonra fotoğraf ve seramik sergisi gezildi ve Romanlardan Gülay Deniz isimli kursiyer de kilden çömlek yapımı sunumu ile izleyenlerden büyük beğeni aldı.

• Rektör Dalgar'ın Kurumsal Akreditasyon ile ilgili Açıklaması | 25.04.2024