.

“Süt Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi Projesi”nin Tanıtım Toplantısı Gerçekleştirildi

16.02.2018

MAKÜ tarafından uygulanacak olan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı 2017 yılı Güdümlü Proje Destek Programı kapsamında desteklenen “Süt Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi Projesi”nin protokol imza töreni ve tanıtım toplantısı, Avşar Han’da gerçekleştirildi.

BAKA Yönetimi MAKÜ’de Toplandı

Toplantı öncesinde Antalya Valisi Münir KARALOĞLU, Isparta Valisi Şehmus GÜNAYDIN, Burdur Valisi Şerif YILMAZ ile BAKA Genel Sekreter Vekili Abdullah MADENCİ ve beraberindeki heyet, Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ’ı makamında ziyaret etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör KORKMAZ, konuklarıyla bir süre sohbet etti.  Ziyaretin ardından BAKA yönetimi aylık toplantısını Rektörlük Yönetim Kurulu Toplantı Salonunda gerçekleştirdi. Burdur Valisi Şerif YILMAZ’ın başkanlığında yapılan BAKA toplantısı, Antalya Valisi Münir KARALOĞLU, Isparta Valisi Şehmus GÜNAYDIN ve BAKA yönetiminin katılımıyla gerçekleştirildi.  Toplantı sonrasında Avşar Han’da düzenlenen “Süt Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi Projesi”nin imza töreni ve tanıtım toplantısına geçildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program, MAKÜ Kurumsal İletişim Merkezi tarafından hazırlanan “Süt Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi Projesi”nin tanıtım videosunun izlenmesi ile devam etti.


Program açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin kurulduğundan bu yana akademik ve fiziksel gelişimini tamamlama çalışmalarının yanı sıra asıl misyonu olan bölgenin kalkınmasına yardımcı olmayı hedeflediğini belirterek “Üniversitemizde Veteriner Fakültesi 25., Eğitim Fakültesi ise 50. yılını tamamlamış bulunuyor. Bu açıdan bakıldığında MAKÜ çok köklü bir üniversite ve kurulduğundan bu yana akademik birimlerimizin gelişmesinde emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum. Bölgesel ve yerel kalkınma çalışmalarımız adına ‘Kentine Yönelen Üniversite’ sloganı benimsedik. Bölgesel kalkınmayı hedef aldık ve yaklaşık 3 yıllık bir süre içerisinde çalışmalarımızın karşılığını da almaya başladık. Amaçlarımız içinde kırsal kalkınmayı hedefleyerek hayvancılık odaklı bir üniversite olmak var.  Bir başka amacımız ise turizm ile ilgili bölgemize ve ülkemize katkı sağlamaktır. Aktif olarak yürüttüğümüz arkeoloji çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bunların yanında spor turizmine de katkı sağlamak amacı ile uygulamalı eğitim vererek hem öğrencilerimize faydalı olmayı hem de bölge ve ülkemizin gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Hayvancılık ve hayvancılığa dayalı sanayiciliğin geliştirilmesi alanında alacağımız destekleme ile daha da güçlenerek pilot üniversite seçildik. Bu kapsamda çalışmalarımız içinde Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Yenilikçi Teknolojiler Mali Destek Programı desteğiyle kurulan Hayvan Hastalıkları Tanı Teknolojileri Merkezi’ni açtık. Diğer yandan çiftlik eğitimi ve çiftlik yönetimi, hayvan yetiştiriciliği ve hayvancılığa dayalı sanayi alanında projelerimizi hayata geçiriyoruz. Hayvancılık ve hayvancılığa dayalı sanayiciliğin geliştirilmesi alanında Büğdüz Köyü’nü ziyaret ettik. Orada döllenme, beslenme ve ırk ıslahı gibi her konunun bizim kontrolümüzde yapılacağı bir sistem inşa ediyoruz. Bu sistemde de sonuçları kamu ile paylaşacağız. Yetiştirici kazandıkça üniversite de hem akademik olarak hem yetiştirdiği insan gücü olarak hem de ekonomik olarak bir dönüş elde edecek. Böylelikle Üniversite-Sanayi ya da Üniversite-Yetiştirici, Üniversite-Sektör işbirliği de özgün bir şekilde gerçekleştirilmiş olacak. Süt teknolojileri araştırma merkezi hayvancılıktan önce başlayan bir projeydi. Süt ve gıda sektöründeki toplantılarda böyle bir merkezin olması gerektiği konuşuluyordu. Bu ihtiyacın giderilmesi bölgesel kalkınma odaklı bir projenin hayata geçirilmesi anlamını taşıyor. Projelerimiz üniversite-sektör işbirliğine dayalı projelerdir. Üniversite yaptığı projelerle kapısını şehre kapatmamış tam aksine yaptığı ve yapacağı çalışmaları kamuyu da dahil ederek sonuçlarını topluma açma hedefini benimsemiştir. Burdur bizim için büyük bir avantaj çünkü Burdur çiftçisi bilgili ve istekli.  Projelerimizde istekli çiftçilere ihtiyacımız var. Hem bu proje de hem de diğer tüm çalışmalarımızda katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra konuşan Burdur Milletvekili Reşat PETEK ise yaptığı konuşmada “Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin hayvancılık üzerine yaptığı çalışmalar hem bölgesel olarak hem de yerel olarak Burdur’da hayvancılığın, süt üretiminin günün şartlarına uygun olarak sadece yönetimden ibaret değil aynı şekilde endüstriyel olarak da en iyi şekilde işlendiğini gösteriyor ve bu yüzden çalışmalara hükümetimiz de destek veriyor. Gerçekleştirilen Süt Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi Projesi bir kamu yatırımıdır. Projemizin birçok paydaşı var ve üniversitenin bu projede lokomotif olduğunun farkındayız. Projelerin üreticiyle Burdur çiftçisiyle koordineli olarak yürütülmesi çok önemlidir. Bizler üzerimize düşeni en iyi şekilde yerine getirmeye çalışacağız. Burdur’a ve bölge illere hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Kalkınma Ajansı ile ilgili bilgiler veren Burdur Valisi Şerif YILMAZ ise Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin kısa zamanda çok yol kat ettiğini belirterek Kalkınma Bakanlığı tarafından 2006 yılında kurulan 40 üniversite arasında desteklenecek 5 üniversite içerisinde ilk sırayı MAKÜ’nün aldığını vurguladı. Vali YILMAZ, “Üniversitemizin en köklü fakültelerinden biri olan Veteriner Fakültesi hayvancılıkla ilgili çalışmalarında şehir ile bütünleşmeyi hedeflemiştir. 200 binin üzerinde kültür ırkı ve süt sığırının bulunduğu Burdur’da bu sayının yüzde 20’sinin ilimizde işlenmiş olması bizi düşündürüyor. Ham madde nerede ise onun işlenmesi de orada olmalıdır. Biz de bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Pilot üniversitelerden biri olduğu için üniversitemizi ve yönetimini özellikle tebrik ediyorum. Demek ki bizim potansiyelimiz var. Bu potansiyel ile ilgili Burdur İl Gelişim Planı çalışmalarını başlattık. Üniversitenin öncülüğünde Burdur ile ilgili yapacak olduğumuz çalışmaların yol haritasını çıkarmaya devam ediyoruz. Tüm bu çalışmalarımızın Burdur’un kalkınması için atılan adımlar olduğunu söylüyor, emeği geçen herkese teşekkür ederek saygılarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından protokol imza törenine geçildi.

Prof. Dr. Adem KORKMAZ ile Vali Şerif YILMAZ arasında “Süt Teknolojileri Araştırma ve Geliştirme Merkezi Projesi”nin protokol imzaları atıldı.

Program, akşam yemeği ile son buldu.

Görseller

DUYURULAR

  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Ramazan Bayramı Mesajı | 09.04.2024
  • Acı Kaybımız... | 01.04.2024
  • MAKÜ Üniversite Öğrencileri Proje Yarışması | 29.03.2024
  • Acı Kaybımız.. | 25.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın 18 Mart Mesajı | 18.03.2024
  • Rektör Prof. Dr. Hüseyin Dalgar'ın Üniversitemizin Kuruluşunun 18. Yıldönümü Mesajı | 17.03.2024
  • Acı Kaybımız... | 16.02.2024
  • Güney Kariyer Fuarına Gidiyoruz! | 06.02.2024