MAKÜ’de İstikbal İstiklalini Konuştu

14.03.2018

Mehmet Akif Ersoy Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından 3.sü düzenlenen “İstikbal İstiklalini Konuşuyor- Gençlik ve Akif” konulu panel, 13 Mart 2018 tarihinde Konferans ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda açılış konuşmasını Sebilürreşad Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Fatih BAYHAN yaptı. BAYHAN konuşmasında, Mehmet Akif Ersoy’un TBMM’de temsil ettiği şehir olan Burdur’da ve adını taşıyan üniversitede olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek “Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde yapılan çalışmalardan dolayı emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. sizlerin yapmış olduğu çalışmaların diğer üniversitelere de örnek olması adına gittiğimiz her yerde bu çalışmalardan bahsedeceğimizden emin olabilirsiniz.  Mehmet Akif, Asım adıyla gençlere umut bağladı, onları sembolleştirdi. Yazmış olduğu İstiklal Marşımızda hepimiz için birçok öğüt bulunuyor. Ancak gençler, bizler sadece iki kıtasını okuduğumuz İstiklal Marşı’nın bu kadarıyla yetinmeyip tüm kıtalarını bilmek zorundayız. Her kıtayı, her satırını bilerek ve anlayarak yaşamalıyız.” vurgusunu yaptı. BAYHAN ayrıca Sebilürreşad Dergisi hakkında bilgiler de aktardı.

Daha sonra konuşan Mehmet Akif Ersoy’un torunu Selma ARGON ise 12 Mart’ın İstiklal Marşı’nın kabulü dolayısıyla Milli Marşımızdan alıntılar yaparak “ Dedem Mehmet Akif Ersoy, siz gençlere hitaben ‘Korkma’ diyerek başlar İstiklal Marşımıza… Tabi ki dedemin hep anılmasını, hatırlanmasını diliyorum. Ama onu anlaşılarak anılmasını umuyorum. Anlaşılmasını istiyorum. Milli marşımızda kullandığı kelimelerin öneminin kavranmasını, neden o kelimeleri kullandığının bilinmesini umuyorum. İstiklal Marşı bizim kutsalımızdır, satır aralarındaki manaları anlamaktan uzak kalmayın.” şeklinde konuştu.

Konuşmalarının ardından Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ tarafından Fatih BAYHAN’a, Vali Şerif YILMAZ tarafından ise Selma ARGON’a anmalık ve hediye takdim etti.

Program, ‘İstikbal İstiklalini Konuşuyor-Gençlik ve Akif’ konulu panel ile devam etti. Oturum başkanlığını yapan Doktor Öğretim Üyesi Himmet BÜKE, Mehmet Akif Ersoy Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak bu yıl 3.sünü gerçekleştirdikleri panelin amacının Akif’i gençlerden dinlemek olduğuna vurgu yaptı.

Daha sonra topluluk adına konuşmalar gerçekleştirildi. Osmanlı Kültür ve Medeniyet Topluluğu adına Sabri ALTINOVA, Türk Yurdu Topluluğu adına Aytaç GÜRBÜZ, Ferdi ERSOY, Kültür ve Sosyal Araştırmalar adına Topluluğu Ferdi ERSOY, Öğrenci Konseyi Başkanı adına Osman UZUNCA, Türkçe Topluluğu adına Müjgân DİLEK, İlahiyat Akademi Topluluğu adına Aslı ERDOĞAN, Üniversiteli Akil Gençlik Topluluğu adına Mehmet Esat TARIN, Türkoloji Topluluğu adına Betül KAYA, Akif’in Asımları Topluluğu adına Ayşegül KESKİN, Gönüllü Ol Topluluğu adına Muharrem YILMAZ, MAKÜ Yörük-Türkmen Topluluğu adına Talha UYAR, İnsan Hak ve Hürriyetleri Topluluğu adına Esra AKBALABAN, Türk Kızılayı Topluluğu adına Mehmet Serdar GÜR, Yeniler Kulübü Topluluğu adına Ertuğrul KELEŞ, Asrın Hilal Topluluğu adına Orhan DURGUN ve Türk-İslam Medeniyeti Topluluğu adına Murat ÇELİK’in konuşma yaptığı panelde Asım’ın Neslinin ortak düşüncesi ise Mehmet Akif Ersoy’un kişiliği ve vatan aşkının örnek alınması gerektiği belirtilerek geçmişte olduğu gibi günümüzde de Tük Milletinin tarihinde kahramanlar çıkardığına, Akif’in Neslinin adaletli ve şahsi menfaatlerinin peşinde olmadığında dünyaya yeniden yön verebilecek güçte olduğuna vurgu yapıldı.

Konuşmaların ardından Selma ARGON tarafından panelistlere katılım belgeleri verildi.

Program, hatıra fotoğrafının çekilmesinin ardından son buldu.

• Rektör Dalgar'ın Kurumsal Akreditasyon ile ilgili Açıklaması | 25.04.2024