Rektör KORKMAZ’ın “18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi”nin 103. Yıl Dönümü Mesajı

17.03.2018

Çanakkale, bin yıllık tarihimizin her anına damga vuran istiklal ve istikbalimiz konusundaki kararlılığımızın, iman gücünün, çok büyük fedakarlıklarla bir kez daha teyit edildiği yerdir. Tüm yokluk ve imkânsızlıklara rağmen, insanlarımızın şehadeti ve gaziliği pahasına kazanılan bu zafer, İstiklal Harbimize ve nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti'ne giden yolda çok önemli bir kilometre taşı olmuştur.

Her zaman göz dikilen bir coğrafyası olan Anadolu topraklarının, yedi düvelin sömürgeci zihniyetli saldırılarına karşı gösterdiği var oluş mücadelesinin adıdır Çanakkale. Ve Mehmet Akif, Çanakkale’de toprağa düşen yüzbinlerce vatan evladının yüksek kahramanlıklarını “Sana dar gelmeyecek makber'i kimler kazsın ‘Gömelim gel seni tarihe’ desem, sığmazsın.” dizeleriyle destanlaştırıp, zihinlerimize kazımıştır.

Çanakkale Zaferi, yalnızca kendi şanlı tarihimizi etkilemekle kalmayıp, dünyanın da kaderini etkileyen bir dönüm noktası olarak, başka milletlere de örnek olmuştur. Bizler de, tarihiyle övünen, kahramanlarıyla gurur duyan nesiller olarak, şehitlerimizin emanetine kararlılıkla sahip çıkacak, ülkemizi hak ettiği parlak yarınlara taşıyacak, birlik ve beraberlik içerisinde hedeflerimize hep birlikte yürümeye devam edeceğiz.

Milletimizin en seçkin, en yetişmiş, en verimli nesillerini feda etme pahasına Çanakkale’de fitilini tutuşturduğu ateş, Kurtuluş Savaşını kazanmamızı sağlamış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile sonuçlanmıştır.

Geçmişimizden aldığımız her dersin, geleceğimizi aydınlatan bir ışık olduğunu unutmamalıyız. Çanakkale bizim için, 103 yıl sonra da çok güçlü bir şekilde önümüzü aydınlatan derslerle doludur.  Bu duygu ve düşüncelerle Çanakkale Zaferi’nin 103. yıldönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu zaferde payı olan tüm kahramanlarımızı rahmetle anıyorum.

Prof. Dr. Adem KORKMAZ