Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği Toplantısı MAKÜ Ev Sahipliğinde Yapıldı
Rektörlük 22.03.2018

MAKÜ tarafından düzenlenen Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) ve Portalı (KÜSİP) Tanıtım Toplantısı, Avşar Han Sinema Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantı öncesinde Bilim ve Sanayi Teknoloji Bakanlığı Burdur İl Müdürü İsmail TÜRE, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü AR-GE ve Teknoloji Politikaları Daire Başkanı İlknur İNAM, Bilim ve Teknoloji Sanayi Eğitimi Dairesi Şube Müdürü Elif SAVAŞ KAPTAN, KÜSİP Koordinatörü Recep UZUNGİL,  Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Doktor Öğretim Üyesi Gökhan YILMAZ ve MAKÜ KÜSİ Temsilcisi Doktor Öğretim Üyesi Altan YILMAZ, Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ’ı makamında ziyaret etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör KORKMAZ, konuklarına MAKÜ’nün gelişimi ve üniversitenin kamu ve sanayi işbirliği çalışmaları hakkında bilgiler aktardı. Ziyaretin ardından Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) ve Portalı (KÜSİP) Tanıtım Toplantısına geçildi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan ilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Burdur İl Müdürü İsmail TÜRE, Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı’nda yürütülen çalışmalar ile ilgili bilgiler verdi.

Daha sonra konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin DALĞAR, “Üniversite-Sanayi işbirliği kelimesi yıllardır konuşulur, işbirliğinin öneminden bahsedilir ama bu işbirlikleri üniversite temsilcileri ve kuruluşların bir araya gelip konuşmalarından öteye geçemedi. Bizler konuşmanın ötesinde bir şeyler yapılması gerektiğinin farkında olarak bu konuda birçok adım attık. Önemli bir adım olarak gördüğümüz kamu-üniversite-sanayi işbirliğinin daha kurumsal bir çerçevede ele alınması çok önemli. MAKÜ olarak üniversite-sanayi işbirliğini öne çıkarıp neler yapabileceğimiz konusunda gayret gösteriyoruz. Üniversitelerin 2 temel misyonu var, biri evrensel bilgiyi üretmek diğeri ise ekonomik aktörlerin sorunlarına çözüm olabilecek projeler üretmektir. Bizler, Burdur yerelinde evrensel bilgiyi üretme görevimizi yapıyoruz. Burdur özelinde ise Burdur Gelişim Merkezi adında bir merkez kurduk. Merkezin amacı Burdur’un gelişimine yönelik somut çalışmaları koordine etmektir. Burada çok sayıda çalışma yapılıyor. Bunlardan biri de Burdur İl Gelişim Planı’nı hazırlamaktır. Bunların dışında Kalkınma Bakanlığımız tarafından desteklenecek Bölgesel Kalkınma Odaklı çalışmalarda pilot üniversite seçilen 5 üniversiteden biri olduk. Hayvancılık alanında Veteriner Fakültemizle birlikte pilot üniversite seçildik ve bu alanda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Somut adımı olarak Süt Teknolojileri Araştırma Merkezi’ni kurduk. Merkezin kısa adına da MAKÜ-Süt adını verdik. Sektördeki tüm aktörler buradaki çalışmalarda yer alıyorlar. Bu projemizi de üniversite-sanayi işbirliğinde önemli bir adım olarak görüyoruz. Teknokentimiz faaliyete geçti. Teknoloji Transfer Ofisimiz ile Süleyman Demirel Üniversitesi ortaklığında bir protokol imzaladık ve bir kuluçka merkezi kuruyoruz. MAKÜ bölgesel kalkınmaya yönelik akademik çalışmalarda bilimsel araştırmalara daha fazla destek verecek.  Örneğin bölgesel kalkınmaya yönelik bize bir tez sunulduğunda bu teze 50 daha fazla destek vereceğiz. Eğitim modelimizde meslek yüksekokullarındaki öğrencilerin iş tecrübesi kazanmış olarak mezun olabilecek bir sistemi yürütüyoruz. Bunların dışında Bucak Teknoloji Fakültesi’ni kurduk. Bucak Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeni hizmet binasının bir katını bize tahsis ettiler ve araştırma geliştirme projelerini orada, sanayiciyle birlikte yapacağız. Bunun gibi birçok proje yapıyoruz. Sanayimize her zaman ev sahipliği yapıp onların sorunlarıyla ilgileniyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantımızın da başarılı geçmesini diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü AR-GE ve Teknoloji Politikaları Daire Başkanı İlknur İNAM tarafından Yeni KÜSİ Modeli: Burdur 2018 KÜSİ Faaliyet Planı tanıtımı yapıldı.

KÜSİP Koordinatörü Recep UZUNGİL tarafından KÜSİP tanıtımının yapılmasının ardından Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Bilim ve Teknoloji Sanayi Eğitimi Dairesi Şube Müdürü Elif SAVAŞ KAPTAN tarafından da “Dijitalleşen Sanayide Mesleklerin Geleceği” konulu sunum gerçekleştirildi.

Sunumların ardından toplantı, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanması ile son buldu.