Honamlı Keçileri TRT Haber Canlı Yayınına Konuk Oldu

11.04.2018

Teke yöresinin, Torosların ve geniş anlamda Anadolu yaylasının önemli bir değeri olan Honamlı keçi ırkı ile ilgili bilimsel çalışmalar sürdüren MAKÜ Veteriner Fakültesi, Honamlı keçi ırkının üreme, büyüme ve morfolojik özelliklerini tespit ederek kayıt altına alıyor ve bu keçi ırkının koruma altında tutulmasını sağlıyor.

MAKÜ Veteriner Fakültesi tarafından Tarım, Hayvancılık ve Gıda Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Küçükbaş Yetiştirme Ünitesinde yetiştirilen saf Honamlı keçi ırkı ile ilgili olarak yapılan çalışmalar TRT Haber’de yayınlandı.

Canlı yayınlanan haberde konuşan MAKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özkan ELMAZ, başta Honamlı keçi ırkı olmak üzere Tarım, Hayvancılık ve Gıda Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Hayvancılık alanında pilot üniversite seçilen MAKÜ’nün Kalkınma Bakanlığı destekli projeleri ile ilgili bilgiler aktardı.

Yaklaşık 10 yıldır TÜBİTAK projeleri kapsamında çalışmaların sürdürüldüğünü belirten Doç. Dr. ELMAZ, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne (TAGEM) bağlı ‘Halk Elinde Islah Projeleri’ kapsamında Honamlı keçisini araştırdıklarına dikkat çekti. Doç. Dr. ELMAZ ayrıca küçükbaş ünitesinde 150 baş saf Honamlı keçisinin bulunduğu belirterek “Bizler de MAKÜ Veteriner Fakültesi olarak sahaya indik. Bu ırkın tanımlanması, kıl keçisinden farklı olduğunun belirlenmesi ve Teke Yöresi’ndeki yaygınlığını ölçmek için çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Gen kaynağımız ve yerli ırkımız olduğu için bunun verim özelliklerini ortaya koymamız gerektiğine inanıyoruz. Honamlı keçileri morfolojik açıdan kıl keçisinden çok farklı bir türdür. Bu farklılıklar arasında hayvanın burun yapısı, vücut uzunluğu, yerden yüksekliği, kuyruk yapısı en başta olmak üzere verim özellikleri gibi birçok unsur yer alıyor. 10 yıldır yaptığımız çalışmalardan sonra dünyanın en iyi etçi keçi ırkının Honamlı keçisi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Honamlı keçilerimizde döl verimi de iyi durumda. Yüzde 70-80 oranında ikiz, üçüz ve dördüzlerimiz var. Yetiştiricilerle hep birlikteyiz. Antalya’da 12 bin, Burdur’da ise 6 bin hayvanın takibini yapıyoruz. Ayrıca geçen yıl ilk kez damızlık Honamlı keçisi ile melezleme yaptık ve daha iyi verim elde ettik. Şu an birçok yetiştirici de bu melezlemeyi kullanıyor.” şeklinde konuştu.

Çekim sonrası Rektör Prof. Dr. Adem KORKMAZ ile de Kitap Kahve Kafeteryada buluşan ekip, Rektör KORKMAZ ile bir süre sohbet etti.

Haberin videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

• Araştırma Görevlisi ve Öğretim Elemanı Alım İlanı Ön Değerlendirme Sonuçları | 18.01.2019
  • Öğretim Görevlisi Alım İlanı Ön Değerlendirme Sonuçları | 17.01.2019
  • Akademik Teşvik Hakkında Duyuru | 16.01.2019
  • Yabancı Uyruklu Öğrenciler İçin Türkçe Seviye Belirleme Sınavı Hakkında Duyuru | 16.01.2019