Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) tarafından TR61 Bölgesi 2024-2028 Bölge Planı hazırlık çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen Burdur Çalıştayı, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Açılış toplantısının ardından
“Çevre ve İklim Değişikliği”, “Yenilebilir Enerji ve Enerji Verimliliği”,
“Sosyal Kalkınma” ve “Hayvancılık” tematik alanlarındaki ihtisas komisyonu
toplantılarında öne çıkan sorunların tespiti yapılıp çözümler geliştirilmeye
çalışıldı.
Çalıştaya, BAKA Genel Sekreteri
Volkan Güler, MAKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Burdur Ticaret
Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay,
Veteriner Hekimler Odası Başkanı Kazım Üstüner, Antalya, Burdur ve Isparta
illerinden kurum yöneticileri, uzmanlar ve akademisyenler katıldı.
Çalıştayın açılış konuşmasından
önce BAKA Uzmanı Yusuf Yılmaz tarafından çalıştay hakkında bir sunum
gerçekleştirildi.
Açılış konuşmasında ajansın
hazırladığı 3. plan olmasına rağmen bölge planlarının geçmişinin Birinci Beş
Yıllık Sanayi Planı’na kadar dayandığını hatırlatan BAKA Genel Sekreteri Volkan
Güler, hazırlanan planların rafta kalmamasını sağlamak üzere mekansal boyut,
spesifik yerel bilgi ve planların uygulanması için birtakım araçların zorunluluk
olduğunu belirtti. Güler, önceki planlardan farklı olarak mekansal projelerin
ihtisas komisyonları marifetiyle ortaya çıkmasının planın uygulanabilirliğini
artıracağını vurguladı.
Daha sonra konuşan MAKÜ Rektör
Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar Bölge Planı Çalıştayına ev sahipliği yapmış
olmaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi. Hayvancılık alanında ihtisaslaşmış
olan MAKÜ’nün çalışmalarından bahseden Prof. Dr. Dalgar, “Hayvancılık
işletmelerinin verimliliğini artırmayı teşvik edecek projelere ve desteklere bu
çalıştayda değinilebilir diye düşünüyorum. Kalkınma ajansımızın desteğiyle
biz Keçi Sütü Toplama Ağı Projesi diye bir proje yaptık. Sayın Genel Sekreterimize
teşekkür ediyorum. Bu projede bizlere çok destek verdiler. Bu projede Burdur'un
ve Teke yöresinin yaylalarından 52 tane sürünün sütü soğuk zincir ağıyla şehre
ulaştırıldı. Şu an bunu başardık ve bizim üniversitemizde yine Kalkınma
Ajansımızın güdümlü proje desteği ile kurmuş olduğumuz bir Süt Laboratuvarı ve Süt
İşletmesi tesisimiz var. Burada tulum peyniri yapıldı. Burdur keçi tulum
peyniri üretimi yaptık. İstiyoruz ki, Ezine’nin bir peyniri var. Buradan
beslenen onlarca firma ve insan var. Erzincan'ın bir tulumu var, Kıbrıs'ın
bile hellim peyniri var. Burdur'un bir keçi tulum peyniri olsun istedik. Bu
alanda peynir çalıştayı yaptık ve yöremiz Teke yöresi olduğu için keçi tulum
peynirini Burdur’a özgü bir marka haline getirmek için çalışmalarımızı
yürüttük. Tulum peynirimiz şu anda soğuk havada olgunlaşmayı bekliyor. Yakın
zamanda piyasaya çıkacak ve yine Kalkınma Ajansımızla birlikte bunun tanıtım
lansmanını yapacağız. Bölge planı noktasında biz bu çalışmayı çok değerli
buluyoruz. Gerçekten hepimiz birbirimizden bağımsız ve koordine olmadan farklı
farklı kulvarlarda iş yaparken yukarıdan bir gözün resmin tümüne bakarak bizi
doğru yöne kanalize etmesi bizim yönümüzü değiştirecek teşviklerle, ödüllerle
bizi yönlendirmesi çok önemli. Enerjimizi doğru kullanmak adına sinerji
yaratmak anlamında çok çok kıymetli bir çalışma bu. O yüzden resmin bütününe
bakıp bölgenin bütününe bakılıp bir plan ortaya çıkacak. Bu plana göre
sektörler, projeler desteklenecek ve inanıyoruz ki yakın zamanda orta vadede
bölge çok farklı bir noktaya ulaşmış olacak. O yüzden ben Kalkınma
Ajansımızın Genel Sekreterine ve tüm çalışma arkadaşlarına hem bu
organizasyondan ve bu değerli çalışmadan dolayı, hem de üniversitemizin
çalışmalarına vermiş oldukları destekten dolayı çok teşekkür ediyorum,
şükranlarımı sunuyorum.” diye konuştu.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
İstiklal Yerleşkesi 15030 / BURDUR
+90 248 213 10 00
rektorluk@mehmetakif.edu.tr
© 2018 Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi